Bands

Onderstaande bands treden op deze dag

The Mallet percussion band The Suviors Hagestein
themallet
The Mallet percussion band “The Survivors”uit Hagestein is in 1988 ontstaan vanuit de drumband, show- en lyrakorps De Stuw.

De band maakt o.a. gebruik van marimba’s, xylofoons en klokkenspelen, aangevuld met een uitgebreid slagwerk en een basgitaar. Met deze muziekinstrumenten is de band in staat om verschillende soorten muziek uit te voeren.

De band bestaat uit 17 leden en heeft zich gespecialiseerd in diverse muziekstijlen zoals pop, Latin, en Centraal Amerikaans.

De muzikale leiding is in handen van Geo Kanselaar.

Muziekvereniging Door Eendracht Sterk Everdingen
DES
De muziekvereniging “Door Eendracht Sterk” is opgericht op 4 augustus 1945 en bestaat uit een fanfare-orkest en een slagwerkgroep. De vereniging heeft een regionale functie voor wat betreft optredens. Zij geven 2 maal per jaar een uitvoering in Everdingen en het buurtdorp Zijderveld. Ook verlenen zij medewerking aan lampionoptochten, avondvierdaagsen en sinterklaas optochten. Jaarlijks verlenen zij medewerking aan de Rode Kruis bloesemtocht in Geldermalsen.

Het blaasorkest bestaat uit 24 leden en staan onder leiding van dirigent Fermand de Willigen.

De slagwerkgroep, 17 personen, staat onder leiding van instructeur Jan van Lienden. Het repertoire van de slagwerkgroep is zeer divers. Regelmatig worden er nieuwe marsen ingestudeerd en vervallen oudere marsen. Bij optredens, in samenwerking met het orkest, beschikt de slagwerkgroep over een gevarieerd programma en worden er verschillende muziekstijlen gespeeld variërend van foxtrot, wals, samba en rumba.

Schuttersgilde St. Martinus & St. Antonius Lexmond / Hei- en Boeicop
schuttersgilde
De meesten Gilden dateren al vanaf eeuwen terug. Traditie en het uitdragen van normen en waarden zijn belangrijk. In vroegere tijden was het schuttersgilde veelal een groepen mannen, jong en oud, die tot doel had de dorpen op het platteland te verdedigen tegen vijanden.

Wanneer het Schuttersgilde Lexmond / Hei- en Boeicop is opgericht is niet precies bekend. Wel is bekend dat in 1394 in Doornik grote wedstrijden voor schuttersgilden werden georganiseerd. Het Lexmondse gilde werd hiervoor ook uitgenodigd. Dat de heren van Brederode banden hadden met het gilde blijkt uit diverse historische documenten zoals op 18 mei 1672 toen Reijnout van Brederode de Schutterij opdracht gaf aan te treden voor een inspectie bij de kerk in Hei- en Boeicop. In 1784 gingen de Staten van Holland over tot bewapening van de Gilden en moesten alle mannen tussen de achttien en zestig jaar oefenen met wapens en moesten zij leren marcheren. In 1785 werden er geweren en patronen opgehaald bij het magazijn in Gorinchem. Ook werden twee vaandels en trommels aangeschaft.

Nadat de Fransen troepen in 1814 waren verdreven werd er een onderzoek gedaan naar het nut van het Schutterscorps. Dit onderzoek was voor het corps negatief en op 18 september 1817 ging het Schutterscorps in rustte bij besluit van Koning Willem I.

In het jaar 2000 werd een historisch onderzoek gedaan naar het Schuttersgilde wat resulteerde dat het slapende Gilde in 2004 weer is ontwaakt. Het huidige Gilde is niet alleen historie maar wil zich ook inzetten voor de samenleving. Oude gebruiken horen daarbij zoals vendelen, bazuinblazen en trommelen.

Chr. Muziekvereniging Door Vriendschap Sterk Katwijk marchingband
dsvkatwijk
De marchingband van Chr. Muziekvereniging “Door Vriendschap Sterk” behoort tot de absolute top in de amateur-muziek-wereld. De vereniging werd op 14 november 1953 opgericht en is onder leiding van de dirigent Rob Balfoort in de loop der jaren gegroeid tot hét muzikale visitekaartje van Katwijk.

DVS is befaamd om zijn aparte sound, die ontstaat door de balans tussen de individuele klankkleuren, welke samensmelten in een eenheid van geluid. Door de strakke marscode en spectaculaire shows is DVS een graag geziene gast op taptoes en parades in binnen- en buitenland.

De “Groene Jagers” hebben o.a. opgetreden in Moskou, Berlijn en Londen. Sinds 1985 doet DVS mee aan het Wereld Muziek Concours. Met de show “De Rapshody in Green” behaalde DVS in 2014 tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade de 1e prijs met onderscheiding.  Bombastisch, ingetogen, ontroerend, geraffineerd en virtuoos. Zo laat zich de show van DVS zich omschrijven.

Showkorps Wilhelmina Sleeuwijk
Wilhelmina2
Muziekvereniging Wilhelmina werd op 14 augustus 1898 opgericht en dankte haar naam aan de toenmalige prinses Wilhelmina.

In 1923 vierde Muziekvereniging Wilhelmina haar 25 jarig bestaan met een driedaags concours met zang en muziek. Na een terugloop in het aantal leden kwam de vereniging dankzij een aantal fanatieke leden weer op haar oude niveau. In 1970 breidde Wilhelmina fors uit en werden nieuwe instrumenten aangekocht. De naam van muziekvereniging Wilhelmina veranderde in Showkorps Wilhelmina. In datzelfde jaar werd ook het majorette peloton opgericht.

Vanaf 1973 begon het showkorps met het organiseren van showavonden. In 1990 waren de showavonden verleden tijd en werd de eerste taptoe Sleewijk georganiseerd. Een muzikale avond met het Showkorps en het Jeugdshowkorps. Deze korpsen treden op in veel plaatsen in Nederland maar ook in België en Frankrijk

Op het Wereld Muziek Concours 2009 in Kerkrade heeft Showkorps Wilhelmina de 1st Division Showband Style de Wereldtitel gepakt. In 2015 heeft Showkorps Wilhelmina de show ‘Viva Las Vegas’ gepresenteerd. Het Showkorps Wilhelmina een graag geziene gast bij streetparades en taptoes. Iets wat de optredens van Showkorps Wilhelmina extra speciaal maakt, is het feit dat het korps sinds enige tijd meerdere uniformen heeft. Allereerst hun gala-uniform, dat tijdens straatoptredens wordt gedragen met wit of zwarte broeken en petten. Dit uniform is afgeleid van het Engels Koningshuis.

Chr. Muziekvereniging Door Vriendschap Sterk Katwijk Juniorenband
Katwijkjunioren
Onder het motto “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst” is het juniorenkorps van de Chr. Drum- en Showfanfare “Door Vriendschap Sterk” uit Katwijk in 1980 opgericht. Het korps van jonge muzikanten, in de leeftijd van 8 tot 16 jaar, heeft, net als hun grote broer de Marchingband, een naam opgebouwd in de wereld van muziekkorpsen en behoort tot de top van de jeugdkorpsen.

Het juniorenkorps behaalde in 2011 tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen voor jeugdkorpsen in Vlissingen voor de vijfde keer op rij de titel “Nederlands Jeugdkorps”. Deelname van het juniorenkorps van DVS aan parades en taptoes in Nederland en omringende landen staat garant voor een muzikaal spektakel vol kwaliteit. Naast het spelen van traditionele marsen vermaakt het korps het publiek met een spectaculaire show.

Net als de Marchingband, draagt het juniorenkorps van DVS een uniform dat is afgeleid van het Garderegiment Jagers uit Limburg.

In juni 2015 bracht het juniorenkorps van Door Vriendschap Sterk, tijdens de Nederlandse Kampioenschappen voor jeugdkorpsen in Vlissingen, de show A Beautiful Day ten gehore waarmee zij de 2e plaats veroverden. Tijdens de finale werd de Tambour-maître van DVS, de 13 jarige Jurgen Smit uitgeroepen tot beste tambour-maître.

Chr. Showkorps “De Bazuin” Leerdam
bazuin2
Christelijk Muziekvereniging De Bazuin is 13 december 1923 opgericht.

In 1943 verbood de Duitse bezetter verder te musiceren omdat De Bazuin vaderlandse liederen op het repertoire had staan. Na de oorlog werd de draad weer opgepakt en in 1948 vierde De Bazuin haar 25 jarig bestaan met een concours. In 1953 werd de drumband opgericht. Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw volgde de ontwikkelingen elkaar snel op. De drumband was een tamboer en trompetterkorps geworden en in 1977 schakelde de fanfare over naar een brassband bezetting. In de jaren daarna werden jachthoorns en nieuwe uniformen aangeschaft. De Bazuin heeft o.a. deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade en de Nationale Taptoe in Breda. In september 2010 mocht De Bazuin deelnemen aan de Koninklijke parade tijdens Prinsjesdag. Vanaf 2002 is het instrumentarium uitgebreid met een fluitsectie en zijn de es-sousafoons en es-bastrompetten vervangen door bes-sousafoons en marching baritons, waardoor het Showkorps een duidelijk eigen geluid heeft gekregen. Daarnaast is het instrumentarium van het slagwerk vervangen.

Op woensdag 30 juni 2015 werd Showkorps “De Bazuin” door de directie van De Efteling in Kaatsheuvel uitgenodigd een optreden te verzorgen bij de nieuwste attractie van de Efteling Baron 1898.

The Beatrix Pipe band Hilversum
beatrixpipeband

The Beatrix Pipe band werd opgericht in 1962 en bestaat uit ongeveer 25 leden onder algehele muzikale leiding van Pipe Major Gillian Hettinga en Leading drummer Tom van Wingerden. De pipesectie maakt voornamelijk gebruik van Naill en McCallum Pipes, met Colin Kyo chanters. De drummers maken gebruik van Pearl Snare, Bass & Tenor Drums.

De Beatrix Pipe band is een doedelzakband volgens Schotse traditie. De band neemt regelmatig met veel succes deel aan competities in binnen- en buitenland. De band draagt een stijlvol Schots “daywear” uniform. De tartan van de kilt is exclusief ontworpen voor de Beatrix Pipe Band.

Op 15 augustus 2015 heeft de Beatrix Pipe band meegedaan aan de wereldkampioenschappen in het Schotse Glasgow. Daar werd gestreden tegen 58 andere bands. Na een kwalificatie in de voorronde behaalde De Beatrix Pipe band in de finale een verdienstelijke zesde plaats.

Op zaterdag 12 september 2015 werd in het Belgische Alden Biesen gestreden om het Belgisch kampioenschap graad 4. Na een verbeten strijd werd De Beatrix Pipe band uit Hilversum Belgisch kampioen graad 4.

Harmonie Scheepjeswol Veenendaal
scheepjeswol

De Harmonie Scheepjeswol is op 2 januari 1897 opgericht en is daarmee het oudste muziekkorps wat deelneemt aan de Taptoe Vrijstad Vianen. Tot 1986 was de vereniging een onderdeel van de Scheepjeswolfabrieken. Toen dat bedrijf failliet ging is de vereniging zelfstandig verder gegaan. Het huidige korps bestaat uit een tamboer- en trompetterkorps, een harmonieorkest en een majorettepeloton. Na een periode van afwezigheid op straat heeft het korps in 1992 de draad weer opgepakt en treedt men op tijdens taptoes, corso’s en parades.

Van 1992 t/m 2002 trad het korps op met een jaarlijks wisselende gevarieerde show. Daarna heeft men gekozen voor een speciaal voor het korps ontwikkelde en gearrangeerde themashow. Tijdens de shows zetten de muzikanten hun beste beentje voor om het “Schup” in het vaandel hoog te houden. Met herkenbare klanken en het sierlijke mariniersuniform van het omvangrijke korps bezorgen zij keer op keer enthousiasme en een onvergetelijke indruk.

Bij de optredens staat het muziekkorps onder leiding van Ricardo Oudshoorn.