Muzikaal afscheid van zelfstandige gemeente Vianen
Gemeentefusie
Op 10 november 2015 werd bekend dat Vianen zal fuseren met de naburige Zuid-Hollandse gemeenten Leerdam en Zederik. Zij vormen de gemeente Vijfheerenlanden. Deze nieuwe fusiegemeente zal bij de provincie Utrecht gaan horen. De herindeling zal gaan plaatsvinden op 1 januari 2019.
De stad Vianen ligt aan de Lek in de Vijfheerenlanden en is uitgegroeid tot een belangrijke forensenplaats, met twee belangrijke Rijkswegen, de A2 en A27, die het gebied doorkruisen.
Willem van Duivenvoorde was een belangrijke man in de geschiedenis van voormalig vestingstad Vianen. De stad aan de Lek werd door Willem gesticht en voorzien van vestingwerken.
Later bepaalde de familie Brederode de geschiedenis van Vianen. Zij ontwikkelden Vianen tot een welvarende stad. Eigenlijk was Vianen geen stad maar een staat. De Brederodes ( bewoners van kasteel Batestein) waren eigenaar van de heerlijkheid Vianen.
Vianen kwam via vererving na het uitsterven van geslacht Brederode in handen van een Duitse familie. In 1725 werd de heerlijkheid Vianen gekocht door de Staten van Holland en West-Friesland en zeventig jaar later, in de Bataafse tijd, werd Vianen pas een onderdeel van Nederland.
Het land van Vianen was vanouds een vrije heerlijkheid, aanvankelijk behorend tot het graafschap Teisterbant. Liggend in het grensgebied tussen het graafschap Holland, het hertogdom Gelre en het Sticht Utrecht wisten de heren van Vianen zelfstandig te blijven tijdens het ontstaan van deze vorstendommen.
Het land van Vianen bestond uit de volgende gerechten:
- stad Vianen (met de polders Bloemendaal, Bolgerijen en Autena)
- Hei- en Boeicop
- Lexmond en Achthoven
- Lakerveld
- Meerkerk en Blommendaal
Met de heerlijkheid Vianen waren verbonden: hoge heerlijkheid Ameide & heerlijkheid Tienhoven.
Na eeuwen van zelfstandigheid wordt Vianen wederom samen gevoegd met dezelfde steden van vroeger.